Astmul: rolul infecțiilor și activității fizice

Astmul este o afecțiune cronică a căilor respiratorii care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Persoanele cu astm pot experimenta simptome precum dificultăți de respirație, tuse și senzație de strângere în piept. În acest articol, vom explora rolul infecțiilor respiratorii și al activității fizice în gestionarea astmului.

Comprenderea Astmului

Pentru a înțelege cum infecțiile și activitatea fizică pot influența astmul, să aruncăm o privire asupra mecanismului astmului:

  • Bronhiile inflamate: Persoanele cu astm au bronhiile (conductele de aer din plămâni) inflamate. Acest lucru face ca bronhiile să fie sensibile și să reacționeze excesiv la factori declanșatori.
  • Constricția bronhiilor: În cazul unei reacții la un factor declanșator, bronhiile se pot strânge (contracta) și produce mucus în exces. Acest lucru reduce fluxul de aer și duce la simptomele caracteristice ale astmului.
  • Simptomele astmului: Simptomele includ dificultăți de respirație, tuse, senzație de strângere în piept și uneori chiuituri. Acestea pot varia în intensitate și frecvență.

Infecțiile Respiratorii și Astmul

Infecțiile respiratorii, cum ar fi răceala sau gripa, pot fi un factor declanșator comun pentru agravarea simptomelor astmatice. Iată cum aceste infecții influențează astmul:

1. Inflamație suplimentară

Infecțiile respiratorii provoacă inflamații suplimentare în căile respiratorii, ceea ce poate agrava inflamația deja existentă în astm.

2. Cresterea producerii de mucus

Infecțiile pot determina plămânii să producă mai mult mucus, ceea ce face dificilă respirația și poate duce la înfundarea bronhiilor.

3. Declanșarea reacției astmatice

Infecțiile pot declanșa o reacție astmatică puternică, inclusiv constricția severă a bronhiilor. Acest lucru poate duce la exacerbarea simptomelor astmatice.

4. Vulnerabilitate crescută

Persoanele cu astm sunt mai vulnerabile la complicații severe din cauza infecțiilor respiratorii, ceea ce face managementul infecțiilor esențial în gestionarea astmului.

Cum Poate Ajuta Activitatea Fizică Persoanele cu Astm

Desigur, activitatea fizică este importantă pentru sănătatea generală, dar poate fi considerată și o provocare pentru persoanele cu astm. Cu toate acestea, există modalități de a integra activitatea fizică în viața celor cu astm:

1. Antrenamentul respirator

Exercițiile de antrenament respirator pot ajuta la îmbunătățirea capacității respiratorii și la controlul simptomelor astmatice. Tehnici precum respirația profundă și respirația diafragmatică pot fi utile.

2. Exercițiile de încălzire

Încălzirea înainte de exerciții poate ajuta la pregătirea căilor respiratorii și poate reduce șocul inițial asupra acestora.

3. Activități cu impact scăzut

Persoanele cu astm pot opta pentru activități fizice cu impact scăzut, cum ar fi mersul pe jos, înotul sau ciclismul, care pun mai puțină presiune asupra căilor respiratorii.

4. Monitorizarea simptomelor

Este important ca persoanele cu astm să monitorizeze simptomele și să se oprească din activitate dacă apar dificultăți de respirație sau alte semne de agravare a astmului.

5. Consultarea medicului

Oricine cu astm ar trebui să discute cu medicul lor înainte de a începe sau de a modifica un program de exerciții fizice. Medicul poate oferi sfaturi și recomandări specifice pentru fiecare pacient.

Concluzie

Infecțiile respiratorii pot fi un factor declanșator comun pentru simptomele astmatice, iar activitatea fizică poate fi o provocare pentru persoanele cu astm. Cu toate acestea, gestionarea adecvată a ambelor aspecte poate ajuta la menținerea unei calități bune a vieții pentru persoanele cu astm.

Este esențial ca cei cu astm să fie conștienți de riscurile legate de infecțiile respiratorii și să ia măsuri preventive, cum ar fi vaccinarea antigripală și igiena mâinilor.

În ceea ce privește activitatea fizică, cu îndrumarea și asistența adecvată, mulți oameni cu astm pot beneficia de o viață activă și sănătoasă. Este important să căutați sfatul medicului și să dezvoltați un plan personalizat pentru a vă menține astmul sub control și pentru a vă bucura de beneficiile activității fizice.

About the Author: Admin

Ilfov Press România

You May Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *